Zielona herbatka z dodatkami kurkumy, pieprzu, miodu i cytryny, ma silne właściwości lecznicze, przeciwnowotworowe i zapobiegające różnego typu chorobom. Poniżej, przedstawiam niesamowite właściwości składników herbatki jak i przepis.
Kurkuma a właściwie zawarta w niej substancja o nazwie kurkumina, ma szereg zastosowań w medycynie naturalnej. Niestety, kurkuma jest słabo przyswajalna przez nasz organizm. Więc aby wspomóc przyswajalność kurkumy nawet o 200% łączymy ją z piperyną, zawartą w czarnym pieprzu i zieloną herbatą. Oto kilka z wielu wspaniałych właściwości działania kurkuminy:
– zapobiega i wspomaga w leczeniu, chorób układu oddechowego.
– zapobiega chorobom wątroby.
– poprawia stan naszej skóry i przyśpiesza gojenie się ran.
– pomaga osiągnąć właściwy, poziom nawodnienia naszego organizmu.
– posiada działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne.
– jest silnym przeciwutleniaczem.
– przyspiesza i wspomaga procesy trawienne.
– posiada pozytywny wpływ na ból i problemy menstruacyjne.
– reguluje poziom cukru we krwi.
– zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzhaimera.
– pomaga zwalczyć problemy z sercem.
– poprawia nasza odporność.
– posiada działania przeciwnowotworowe.
Czarny pieprz i zawarty w niej składnik zwany piperyną, ma podobne działania prozdrowotne co kurkuma. Jest, tak jakby jej partnerem w działaniach leczniczych. Niestety, nie może być spożywany przy znacznym podrażnieniu układu pokarmowego i wrzodach.
– można stosować profilaktycznie, przeciw chorobie Alzhaimera.
– polepsza wchłanianie wielu substancji odżywczych. (W tym właśnie kurkuminy)
– przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, sprzyjając budowaniu masy mięśniowej.
– poprawia pamięć i koncentrację.
– pozytywnie wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu immunologicznego.
– posiada działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
– pozytywne działa na nasz układ nerwowy, pomagając w walce z depresją.
Cytryna, każdemu pewnie kojarzy się z witaminą C, lecz nie jest to jej największe źródło. Cytryna to głównie źródło, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Jaki wpływ na nasze zdrowie, ma tenże owoc??
– pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i procesy trawienne.
– oczyszcza nasz organizm z toksyn.
– sprzyja odchudzaniu.
– jest silnym przeciwutleniaczem.
– hamuje rozwój komórek nowotworowych.
Miód jest naturalnym antybiotykiem który wspomaga organizm w walce z różnymi chorobami.
– posiada działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe.
– wzmacnia wydolność mięśnia sercowego.
– leczy wrzody żołądka.
– działa przeciwbiegunkowo.
– obniża ciśnienie krwi.
– zapobiega zachorowaniu na miażdżycę.
– wspomaga wątrobę.
– pomaga przy bezsenności.
Sposób przygotowania zielonej herbatki z wyżej wymienionymi dodatkami, jest bardzo prosty. Wystarczy zaparzyć zieloną herbatę. Do naparu należy dodać, łyżeczkę zmielonej kurkumy, łyżeczkę miodu, szczyptę pieprzu czarnego i sok z połowy wyciśniętej cytryny. Tak przyrządzoną herbatę należy pić raz dziennie(najlepiej z rana).