Żywność, która pomoże pozbyć się dodatkowych kilogramów.

Żywność, która pomoże pozbyć się dodatkowych kilogramów.

Proces odchudzania jest nie lada wyzwaniem dla wielu z nas. Jedzenie zdrowej i zróżnicowanej żywności, dążenie do zrzucenia dodatkowych kilogramów i rezygnacja z wszystkich naszych ulubionych smażonych przekąsek wymaga wiele poświęcenia, zaangażowania i wyrzeczeń. Sezon zimowy sprawia, że mamy ochotę na coś gorącego lub pikantnego. Jednak wiele takich potraw jest niezdrowych i niszczy pracę, jaką włożyliśmy w utratę wagi.

W przypadku głodu najlepiej jest spożywać pokarmy bogate w błonnik, ponieważ wymagają one więcej czasu na strawienie. Z tego powodu przez dłuższy czas czujesz się najedzony. Oto przegląd niektórych pokarmów bogatych w błonnik, idealnych na czas zimy, by zgubić kilka zbędnych kilogramów.

1.Gujawa

Gujawy są pełne witamin A i C, potasu i magnezu. Ponadto są one bogate w błonnik i niskokaloryczne, co oznacza, że mogą pomóc Ci czuć się sytym i wspomóc utratę wagi. Ponadto, niektóre odmiany mają niezwykle wysoki poziom likopenu o działaniu przeciwutleniającym, który może zapobiegać chorobie wieńcowej.

2. Rzodkiewka

Rzodkiewki mają niski IG (indeks glikemiczny), który utrzymuje zrównoważony poziom insuliny we krwi, co jest niezbędne do prawidłowego spalania tłuszczu. Ponadto, mają wysoką zawartość błonnika, co sprawia, że dużo szybciej się najadamy. Mają również niską zawartość kalorii.

3. Zielony groszek

Groszek zielony może mieć wpływ na utratę masy ciała, ponieważ wpływa na sytość, a także ze względu na zawartość białka i błonnika. Podobnie jak płatki owsiane, które zawierają rozpuszczalny błonnik, który może spowolnić trawienie i wchłanianie. Zielony groszek jest również doskonałym źródłem witamin A i C, wapnia, fosforu, potasu i magnezu.

4. Jabłka

Są one pełne zdrowych flawonoidów i błonnika, które mogą pomóc w spalaniu tłuszczu z brzucha. Jabłka są szczególnie bogate w błonnik pektynowy, który rozkłada się powoli. Błonnik obecny w jabłku sprzyja sytości.

5. Kozieradka

Jest ona przepełniona przeciwutleniaczami i składnikami odżywczymi, które pomagają zwiększyć metabolizm i wspomagają spalanie tłuszczu. Jest również bogata w błonnik, który potrzebuje dużej ilości czasu by się rozłożyć i strawić.

6. Marchew

Marchew jest naturalnie niskokaloryczna i pełna składników odżywczych, które mogą pomóc w utracie wagi. Marchew jest dobra dla oczu, ponieważ jest obfita w witaminę A. Jest również źródłem błonnika pokarmowego.

7. Burak

Burak ćwikłowy pomaga w detoksykacji i utracie wagi, ponieważ nie zawiera tłuszczu i jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pomaga w walce z tkanką tłuszczową, utrzymując prawidłowe funkcjonowanie jelit i obniżając poziom cholesterolu. Ponadto jest bogaty w magnez, który wspomaga optymalne funkcjonowanie nerwów i mięśni, co może być korzystne w procesie utraty wagi.

Dieta wątrobowa — co jeść, a czego unikać?
Kurkuma na wątrobę — magiczny składnik, który warto poznać!
Dieta przy chorej wątrobie — jak wspierać swoje zdrowie?

Dodaj komentarz