Tapioka coraz częściej gości w naszej kuchni. Może dlatego, że coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie? Czym jest zatem tapioka, dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu i jak przyrządzić pudding z tapioki?
Właściwości tapioki
Tapioka otrzymywana jest z bulw manioku. Maniok to warzywo dobrze znane w Ameryce Południowej i stanowi odpowiednik naszego ziemniaka. Nie zawiera tłuszczu, za to zawartość skrobi jest w nim znacząca. Z manioku otrzymuje się mąkę i kaszę. W Polsce granulowana skrobia uzyskiwana z manioku znana jest pod nazwą: tapioka.
Tapiokę pokochały osoby cierpiące na alergie pokarmowe. Nie zawiera ona bowiem glutenu. Z powodzeniem mogą po nią sięgać ci, którzy skarżą się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak: zespół jelita wrażliwego, czy choroba wrzodowa żołądka. Jest lekkostrawna, nie zalega w jelitach.
Kulki tapioki są źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w niej zatem: witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, fosfor, wapń, cynk i potas. Dlaczego polecana jest osobom dbającym o linię? Ponieważ 100 gram ugotowanej tapioki to zaledwie 160 kcal!
Deser z tapioki – składniki
Możesz być pewien, że jeśli raz przyrządzisz ten pudding, będziesz robił to regularnie! Przygotowanie rarytasu na bazie tapioki jest niezwykle proste. Oto potrzebne składniki na dwie porcje:
– puszka mleka kokosowego;
– 1/4 szklanki granulowanej tapioki;
– 200 g borówek amerykańskich;
– łyżeczka cukru;
– kilka kropek soku z cytryny.
Zamiast borówek możesz dodać inne owoce. Pamiętaj jednak, że najlepiej w tym deserze sprawdzają się te o kwaskowatym smaku (np. czerwona porzeczka, maliny).
Pudding z tapioką – przygotowanie
Ziarna z manioku zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na 45 minut. Po upływie tego czasu kulki tapioki powinny zrobić się przezroczyste.
W tym czasie szykujemy mus z borówek amerykańskich. Rozgniatamy je w rondlu, posypujemy cukrem i skraplamy sokiem cytrynowym. Wstawiamy na mały ogień. Mieszamy. Po chwili masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do ostygnięcia.
Mleko kokosowe wraz z tapioką przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu około 10 minut (ziarna pod wpływem ciepła szybko przywierają do dna. Należy więc mieszać mleko drewnianą łyżką). Jeśli mikstura wydaje nam się zbyt rzadka, nie przejmujmy się. Jej konsystencja zmieni się dzięki napęczniałym, białym kulkom.
Zawartość garnka przelewamy do salaterek. Po kilku minutach, gdy masa nieco wystygnie, na wierzchu rozprowadzamy mus z borówek. Naczynia wstawiamy do lodówki na całą noc. Pudding z tapioki i mleka kokosowego możemy śmiało zjeść na śniadanie!