Czarnuszka, zwana również czarnym kminem, to wywodząca się z południowej Azji roślina, używana jako przyprawa. Już w starożytności używano jej jako remedium na stany zapalne i zakażenia, a także jako profilaktykę przeciwko infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Dzięki swoim wszechstronnym właściwościom, ziarna czarnuszki znalazły zastosowanie jako środek leczniczy na niemalże wszystkie dolegliwości.
Ziarna czarnuszki – co powinniśmy o nich wiedzieć?
Należy wiedzieć, że czarnuszka siewna, nazywana „czarnym kminkiem” jest rośliną całoroczną o białych lub niebieskich kwiatach. Pochodzi z Afryki Północnej, ale rośnie także w Turcji i na Wschodzie. Jest panaceum na wiele dolegliwości. Trzeba wiedzieć, że czarne, aksamitne nasiona czarnuszki o lekko ostrym i gorzkawym smaku zawierają ponad sto aktywnych substancji, takich jak: różnorodne kwasy tłuszczowe, fitosterole, fosfolipidy, cenne saponiny i flawonoidy, węglowodany i białka, alkaloidy, olejek eteryczny, witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotyna, związki mineralne, między innymi selenu, cynku, magnezu, żelaza, wapnia, potasu i sodu.
Działanie lecznicze
Ziarna czarnuszki, regularnie stosowane, wpływają na zwiększenie odporności na infekcje i działają ochronnie. Dzięki działaniu antyhistaminowym pomagają przy dolegliwościach, związanych z alergią, a poprzez zwiększanie ilości krwinek czerwonych we krwi, zwalczają anemię. Zawarte w czarnuszce antyoksydanty obniżają ciśnienie krwi i cholesterol, a także przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów. Nasiona czarnuszki usprawniają funkcjonowanie trzustki, regulując poziom cukru we krwi i zapobiegając cukrzycy. Czarnuszka usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, dzięki czemu zapobiega wrzodom i nieżytom żołądka, a zmniejszaniem ilości szczawianów w moczu, przeciwdziała rozwojowi kamieni nerkowych. Zawarty w czarnuszce beta-karoten wspomaga leczenie łuszczycy i łupieżu, łagodzi poparzenia słoneczne skóry oraz hamuje proces wypadania włosów. Wzmacnia też układ odpornościowy organizmu, co w praktyce oznacza, że nie tylko stymuluje organizm do produkcji leukocytów (krwinek białych), odpowiedzialnych za odporność, ale również chroni przed nadaktywnością układu odpornościowego, które objawia się zmianami alergicznymi i astmą. To zaledwie część leczniczych działań czarnuszki, szczegółową listę przedstawiamy w dalszej części artykułu.
Zastosowanie czarnuszki
Czarnuszkę można używać wewnętrznie w postaci oleju z jej nasion lub sypkiej przyprawy. W obu wersjach można stosować ją jako dodatek do ryb, mięsa, zup, ryżu, makaronu oraz sałatek. Do użytku zewnętrznego wykorzystuje się olejek kosmetyczny z kwiatów czarnuszki jako naturalny preparat na skórę, włosy i paznokcie. Dodawana jest też do preparatów i kosmetyków, takich jak szampony i odżywki do włosów, mydła i żele pod prysznic oraz balsamy do ciała i kremy do twarzy.
Badania naukowe dowodzą…
…że zawarte w nasionach czarnuszki substancje przeciwnowotworowe niszczą komórki białaczki, raka okrężnicy i krtani oraz komórek rakowych piersi i szyjki macicy, a także hamują rozwój raka prostaty, wątroby i płuc. Ponadto wyciąg z czarnuszki chroni przed uszkodzeniami, wynikającymi z promieniowania jonizującego, wykorzystywanego w radioterapii. Przeciwpasożytnicze właściwości rośliny zapobiegają pasożytom ludzkim, takim jak tasiemiec czy glista. W czym jeszcze może nam pomóc ta niewielka roślina o wielkiej mocy?
Oto, na co pomaga czarnuszka:
- jest skuteczna w leczeniu kataru i nieżytu górnych dróg oddechowych.
- ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze.
- wzmacnia odporność organizmu i chroni przed infekcjami.
- zmniejsza dokuczliwe objawy alergii i zapobiega jej rozwojowi.
- wspiera funkcjonowanie oskrzeli, ograniczając ilość śluzu i ułatwiając jego odkrztuszanie.
- zwiększa ilość czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny, a więc pomaga w walce z anemią.
- łagodzi symptomy choroby u osób dotkniętych astmą: poprawia wydolność płuc i normalizuje oddychanie.
- niszczy bakterię Helicobacter pylori odpowiedzialną za wrzody żołądka. Przynosi ulgę przy refluksie.
- obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, dzięki czemu chroni przed miażdżycą.
- reguluje poziom cukru we krwi i chroni trzustkę.
- ze względu na właściwości antyoksydacyjne ma działanie przeciwnowotworowe. Zmniejsza aktywność komórek nowotworowych i wspomaga ich niszczenie. Chroni przed szkodliwymi skutkami promieniowania przy radioterapii.
- zwiększa gęstość mineralną kości, dzięki czemu chroni przed osteoporozą.
- dobrze wpływa na wątrobę i nerki, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.
- wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych, łagodząc ich objawy.
- ma działanie antydepresyjne, podnosi odporność na stres i poprawia samopoczucie.
- zwalcza pasożyty, między innymi owsiki i tasiemca.
- reguluje cykl miesiączkowy, wspomaga laktację u matek karmiących, a u mężczyzn zwiększa poziom testosteronu.
- dobrze wpływa na włosy: zapobiega łysieniu, hamuje wypadanie, pobudza porost i pomaga pozbyć się łupieżu.
- łagodzi zmiany skórne: łuszczycę, trądzik, atopowe zapalenie skóry, grzybicę, wysypki i oparzenia. Przyspiesza gojenie się ran.