Twaróg, któż z nas by go nie lubił? Ten, smaczny biały ser, cieszy się stałą popularności w kuchni, w której niczego nigdy nie brakuje. Jest rodzajem podstawowego produktu, w który zaopatrujemy się bardzo często i lubimy, gdy jest pod ręką, ponieważ przez panie domu, jest wykorzystywany często, do wykonania różnego rodzaju potraw.
PYSZNY, BIAŁY SER, LUBIANY W POLSKICH DOMACH.
Do jakich dań używamy zwykle twarogu? Jest uwielbianym przez dzieci dodatkiem do makaronu z cukrem, przyrządza się z niego również pyszną pastę z przyprawami, cebulą i śmietaną, bywa dodawany do placków i naleśników robionych na słodko, i podawanych z deserowymi sosami.
Ten rodzaj sera, wytwarza się z mleka i można go zrobić samodzielnie także w domu, ponieważ proces jego produkcji, nie jest specjalnie skomplikowany. Wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. By zrobić ser biały, typu twaróg, potrzebne jest nam kwaśne mleko, które poddaje się procesowi obróbki termicznej w taki sposób, by nie dopuścić do całkowitego zagotowania się mleka na gazie.
ZALETY ODŻYWCZE TWAROGU.
Twaróg jest uważany za pożywny i zdrowy, ze względu na to, iż zawiera w sobie magnez, cynk i potas oraz kilka rodzajów witamin, to jest: witaminę A, D, E i witaminy z grupy B. Na pewno jest on jednak znakomitym źródłem białka zwierzęcego. Nasza dieta będzie lepiej zbilansowana i dla nas zdrowsza, jeśli twaróg stanie się stałym jej elementem.
Najbardziej chyba znanymi w Polsce daniami z twarogu, są pierogi leniwe oraz popularne serniki. Wiele sprawdzonych przepisów na potrawy z twarogu, można też znaleźć na popularnych stronach internetowych, dotyczących gotowania i sztuki kulinarnej.
PIEROGI LENIWE. JAK ZROBIĆ?
Ten typ pierogów często bywa mylony z kopytkami. Jednak zasadnicza różnica pomiędzy jedną znaną potrawą, a drugą jest taka, że bazowym składnikiem pierogów jest twaróg, a kopytek, ugotowane ziemniaki. Danie to, jest sycące, wysokoenergetyczne i uwielbiają je często dzieci.
Do przygotowania w domu pierogów leniwych, niezbędnie potrzebne będą nam, twaróg, jaja i mąka. Składniki te, zagniatamy razem ze sobą, tworząc w ten sposób ciasto, które należy następnie podzielić, rozwałkować na kształt niezbyt grubych wałeczków i pokroić na cząstki, które powinny wyglądać jak słodkie i apetyczne kluski. Pierogi leniwe z reguły, podaje się na słodko. Najprostszym sposobem ich szybkiego przygotowania jest podsmażenie ich na patelni razem z masłem i bułką tartą. Tak przyrządzone pierogi z twarogu, posypujemy z wierzchu cukrem.
PIEROGI RUSKIE. TWARÓG, PÓŁ NA PÓŁ Z ZIEMNIAKAMI.
Tej potrawy, nie trzeba w naszym kraju nikomu specjalnie przedstawiać. Inaczej nazywane bywają, pierogami galicyjskimi. Pierogi ruskie są tak pyszne, że przepadają za nimi i chwalą je, również cudzoziemcy.
By samodzielnie wykonać ruskie pierogi, potrzebny jest nam farsz oraz zagniecione na bazie maki i wody, ciasto. Farsz, też nie jest rzeczą trudną. Wystarczy wymieszać ugotowaną porcję ziemniaków z posolonym twarogiem. Do tego, dodajemy zesmażoną na smalcu cebulę ze skwarkami i pieprzem, i pyszny farsz mamy gotowy. Teraz należy się zabrać za lepienie pierogów, co w całej pracy, dotyczącej jej wykonania, jest uważane za najbardziej żmudną jej część. Dlatego szybciej lepi się pierogi ruskie, w dwie osoby.
Jeśli nigdy jeszcze nie robiłeś czegoś takiego i dopiero teraz, po raz pierwszy, zabierasz się za przyrządzenie tego znakomitego dania, najlepiej zrobisz, jeśli obejrzysz film kulinarny na ten temat, jakich wiele można znaleźć np. w serwisie You Tube.