Naleśnik. Podstawa jadłospisu.

Automatycznie zapisany szkic

Naleśniki są prostym daniem, wykonanym na bazie mąki i smażonym z reguły na patelni. To rodzaj płaskiego placka, który opieka się z obydwu stron, by był gotowy do zjedzenia. Naleśniki, w przeróżnej formie, podawane są praktycznie na całym świecie i ma to miejsce, od czasów samej starożytności.

Pierwotnie, naleśniki przygotowywano do podania w sposób bardzo rozmaity. Na palącym się ogniskiem, zawinięte w liść kapusty, ciemierzycy lub ostatecznie na ruszcie, przypominającym swoim kształtem współczesny grill lub też podawano je na stalowej blaszce. Naleśniki zapiekane w liściach, na pewno miały inny smak i konsystencję, niż te pieczone “bez opakowania”, bezpośrednio na ogniu lub w kontakcie z nim, poprzez naczynia do tego celu, przeznaczone.

DWIE, TRADYCYJNE METODY PIECZENIA NALEŚNIKÓW.

Wydaje się, że to rozróżnienie jest najbardziej istotne, jeśli chodzi o to, jakie są naleśniki i dlaczego właściwie pojawiły się w takiej, a nie innej formie, na naszych stołach. Niemniej, dostrzegalna korelacja pomiędzy nimi, a podstawą menu jaką do dziś dnia, stanowią makaron, chleb czy ziemniaki jest w sposób jasny, widoczna.

Dziś naleśnik zapiekany w liściach, zawijany w coś, co sprawi, że będzie bardziej pulchny i nie będzie miał bezpośredniego kontaktu z ogniem czy tłuszczem z patelni, jest zapomnianą metodą, która zdaje się, że ewoluowała w formę tzw. placka, niż przebrnęła przez właściwy dla niej okres czasu. Być może ten stary sposób zapiekania oraz przygotowywania tej znanej na całym świecie potrawy, wart jest by go wypróbować samemu w swoim domu?

Naleśniki, spotkamy dosłownie wszędzie. Niechybnie też możemy odnieść wrażenie, w trakcie swoich podróży po świecie, że wszędzie są one jednakowo popularne. Minimalizm, niezbędny do ich przygotowania, poszukuje kolorytu w szczegółach i przeróżnego typu dodatkach, które często zależą od tego, w który region świata się udamy, by skosztować słynnych tam naleśników. Podpłomyki, placki, tortille, papier ryżowy i wiele jeszcze innych nazw, na które natkniemy się w każdym dostępnym zakątku świata. Oto świat naleśników.

NALEŚNIKI. NA CZYM POLEGA TO DANIE I JAK JE PRZYGOTOWAĆ?

W jaki sposób przygotujemy naleśniki najprościej? Zdając się na intuicję. Jeśli ciasto naleśnikowe jest bardziej słodkie niż słone, pikantniejsze niż jałowe, należy je po upieczeniu poczęstować czymś, co podkreśli smak tego skromnego wypieku. W domowych warunkach, możemy się raczyć naleśnikami na słodko, na słono, na ostro, w sposób przekładany oraz w postaci krokietów. W związku z tym, upieczone na patelni lub na ruszcie placki, możemy posypać cukrem, polać sosem lub nadziać powidłami. Naleśnikom nic to nie zaszkodzi. Ponieważ ich smak, zawsze pozostaje taki sam, jak zaraz po ich przygotowaniu. Tylko od naszej pomysłowości zależy, czym wzbogacimy przygotowany wcześniej naleśnik i jakiego aromatu nabierze ta potrawa. Tak czy inaczej, gdyby nie woda, mleko, jaja i mąka, które są przecież podstawowymi składnikami naszej codziennej diety, niewiele moglibyśmy o tym prostym daniu, wiedzieć. Skomplikowane? Raczej nie. Jednak, na pewno warte wprowadzenia, do swojego tygodniowego jadłospisu.

Pomimo swojej prostej w przyrządzeniu formy, naleśniki są często domeną mistrzów kulinarnego świata. Przychyla się do tego ich uniwersalność w zastosowaniu. Upieczenie naleśników, zabiera zwykle niewielką ilość czasu. Za każdym razem praktycznie się udaję i pasują do tak dużej ilości łączących się z nim elementów, które akurat mamy w swojej lodówce, że często wydają się najlepszym z możliwych rozwiązań, na doskwierający nam latem, brak apetytu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.