Cynamon w porannej kawie. Garść świeżo posiekanej bazylii na makaronie. Zioła i przyprawy mogą obudzić każdą potrawę. Ale mogą też wiele zrobić, aby utrzymać Cię w dobrej kondycji. Oto korzyści zdrowotne płynące z naszych ulubionych ziół i przypraw oraz pyszne sposoby ich stosowania.
1. Kurkuma
Ta złota przyprawa zapewnia pewne korzyści z litego złota. Dzieje się tak dzięki dużej ilości kurkuminy, silnego przeciwutleniacza. Badania pokazują, że kurkumina może pomóc w leczeniu szeregu problemów zdrowotnych, od drobnych bólów zębów po choroby przewlekłe, takie jak zapalenie stawów, choroby serca i cukrzyca. Naukowcy badają również jej potencjał w leczeniu choroby Alzheimera, a także raka okrężnicy, prostaty i piersi. Wyniki małego badania klinicznego, opublikowane w 2014 roku, dostarczyły dowodów na to, że kurkumina może być bezpieczną i skuteczną metodą leczenia depresji.
2. Imbir
Imbir jest dobrze znany z łagodzenia mdłości. Badania pokazują, że może pomóc złagodzić poranne mdłości, a także nudności po operacji lub chemioterapii. I chociaż nie ma twardych dowodów, że to działa, wiele osób przyjmuje imbir na chorobę lokomocyjną.
Imbir jest również pełen gingeroli, związków zwalczających stany zapalne, które zdaniem niektórych ekspertów mogą pomóc w walce z niektórymi nowotworami, zmniejszać ból związany z chorobą zwyrodnieniową stawów i łagodzić ból mięśni. W jednym badaniu osoby, które przyjmowały kapsułki z imbirem codziennie przez 11 dni, miały o 25 procent mniej bólu mięśni podczas ćwiczeń w porównaniu z innymi osobami. Inne badanie wykazało, że zastrzyki z ekstraktu imbiru pomogły złagodzić ból kolana związany z chorobą zwyrodnieniową stawów.
3. Pieprz Cayenne
Odrobina pieprzu cayenne do kolacji może nieznacznie przyspieszyć odchudzanie, zwłaszcza jeśli nie jesteś przyzwyczajony do pikantnych potraw. Pieprz Cayenne zawiera kapsaicynę, związek, który nadaje świeżemu chili – oraz przyprawom takim jak cayenne i papryka – kopa. Badania pokazują, że kapsaicyna zwiększa tempo metabolizmu organizmu, pomagając spalić nieco więcej kalorii. Może również stymulować substancje chemiczne w mózgu, które pomagają ujarzmić głód.
4. Cynamon
American Heart Association zaleca używanie słodkich przypraw, takich jak cynamon, do dodawania smaku zamiast cukru i innych substancji słodzących. Większość osób spożywa zbyt dużo cukru, co może prowadzić do otyłości, cukrzycy, chorób serca i innych poważnych dolegliwości.
Niektóre badania sugerują, że cynamon może pomóc obniżyć skoki poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.
5. Czosnek
Dzięki silnym związkom bioaktywnym i innym składnikom odżywczym czosnek może być dobry nie tylko do odstraszania wampirów. Stwierdzono, że leczenie ekstraktami, proszkami i suplementami czosnku znacznie obniża wysokie ciśnienie krwi. W jednym badaniu z udziałem ponad 200 osób z nadciśnieniem, codzienne przyjmowanie suplementów czosnku obniżyło ciśnienie krwi tak skutecznie, jak lek beta-bloker atenolol.