Masło orzechowe – składnik zdrowej diety

Masło orzechowe – składnik zdrowej diety

Orzechy są jednymi z najbardziej wartościowych produktów. Ich właściwości są chętnie wykorzystywane na różne sposoby. Jednym z nich jest produkcja masła orzechowego. Jest ono cenione ze względu na wiele dobroczynnych właściwości odżywczych. Spożywane w odpowiednich ilościach stanowi doskonałe uzupełnienie diety.

Jakie właściwości ma masło orzechowe?
Jeżeli zastanawiasz się, dlaczego warto wprowadzić do swojej diety masło orzechowe, najlepszą odpowiedzią są liczne właściwości tego produktu. W jego składzie znajduje się dużo wartościowych białek, dlatego może bez problemu być składnikiem diety wegetariańskiej. Orzechy zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, których regularne spożywanie może zapobiegać udarom
i chorobom serca. Dodatkowo regulują poziom cukru we krwi, co pozwoli uniknąć cukrzycy. Masło orzechowe zawiera dużą ilość błonnika, który między innymi obniża stężenie glukozy we krwi
czy pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Wspomaga również proces odchudzania – ma właściwości wiążące wodę, więc po spożyciu pęcznieje w żołądku, co poprawia metabolizm i zwiększa uczucie sytości.

Masło orzechowe bogate jest w jeden z aminokwasów – tryptofan. Wpływa on na poprawę koncentracji i lepszą pracę mózgu. Poza tym zawiera duże ilości witaminy E, która zabezpiecza komórki ciała przed oddziaływaniem wolnych rodników i przez to opóźnia proces starzenia się skóry. Masło orzechowe zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które między innymi zapobiegają chorobom serca, obniżają poziom złego cholesterolu LDL czy zmniejszają skłonność
do zakrzepów.

Element zdrowej diety
Aby masło orzechowe stanowiło zdrowy element do codziennej diety i nie przynosiło negatywnych efektu, jak na przykład wzrost wagi, warto przestrzegać paru zasad. Przede wszystkim produkt ten należy traktować jako dodatek do posiłku, a nie jego fundament. Trzeba zachować umiar w porcjowaniu, jedna łyżka stołowa na raz wystarczy. Warto również nie jeść masła orzechowego na noc, a najlepiej przed południem, w porze drugiego śniadania, ani nie łączyć go z innymi produktami, a jedynie traktować jako samodzielną przekąskę.

Masło orzechowe jest fundamentem diety sportowców, dlatego bardzo często w sklepach
z produktami dla osób aktywnych obok odżywek czy izotoników znajdziemy również je. Stanowi ono bowiem doskonałe źródło energii do treningów, a po nim pomaga zregenerować i odżywić mięśnie. Poza tym masło orzechowe jest bogate w argininy, czyli aminokwasy poprawiające ukrwienie mięśni
i wzmacniające efekty treningu. O diecie wzbogaconej w orzechy muszą pamiętać również osoby pracujące umysłowo. Witaminy w nich zawarte wspomagają koncentrację i pamięć. Z tego powodu stanowią również ważny element diety seniora.

Wokół masła orzechowego wyrosło mnóstwo mitów. Produkt ten kojarzy się raczej jako tuczący smakołyk, a nie zdrowy dodatek do codziennej diety. Jednak może on dużo wnieść i wspierać nasz organizm.

Magnez w suplementacji
Zrozumienie próchnicy zębów: Przyczyny, zapobieganie i leczenie próchnicy
Rola diety i stylu życia w profilaktyce zaćmy: poradnik dla pacjentów

Dodaj komentarz