Żywność eko w Polsce i jej dostępność w zależności od lokalizacji

Żywność eko w Polsce i jej dostępność w zależności od lokalizacji

Wartość rynku żywności ekologicznej wynosi obecnie zaledwie 0,3% całego rynku spożywczego – czyli ok. 700 mln zł. Jak twierdzą eksperci, wartość ta ma proporcjonalnie wzrastać z roku na rok. Jeśli prognozy się sprawdzą, rynek produktów ekologicznych co roku będzie wart o 20% więcej w stosunku do poprzednich 12 miesięcy.

Co jest “eko” według Polaków?

Żywność ekologiczna cieszy się wśród Polaków coraz większym powodzeniem. Co jednak rozumiemy pod pojęciem produktów ekologicznych? Jak wskazują wyniki badań, Polakom zależy przede wszystkim na tym, by zdrowe jedzenie było smaczne, wykonane z naturalnych składników oraz niezawierające szkodliwych substancji. Czy zdrowa żywność rzeczywiście nie zawiera konserwantów? Trudno powiedzieć, jak jest naprawdę, ale według ⅔ Polaków, kupując produkty ekologiczne możemy czuć się bezpiecznie. 50% osób badanych stwierdziło z kolei, że istotny jest nie tylko brak konserwantów, ale także innych niebezpiecznych składników – barwników i różnego typu szkodliwych substancji. 40% respondentów uważa, że żywność ekologiczna to przede wszystkim warzywa i owoce, a 37% uznało postawiło znak równości pomiędzy żywnością ekologiczną a zdrową żywnością.

Zdrowe warzywa i owoce

Aktualnie w Polsce funkcjonuje 26 500 gospodarstw rolnych, co przekłada się na 675 000 hektarów ziemi, na której hodowana jest ekologiczna żywność. Niestety, powierzchnia ta przekłada się na zaledwie 4% ogólnej powierzchni rolnej w Polsce. Jeśli chodzi zaś o gospodarstwa odznaczone certyfikacją ekologiczną, to najwięcej jest ich w województwie warmińsko-mazurskim, a także zachodniopomorskim i podlaskim. W przetwórstwie ekologicznym najbardziej popularne są warzywa i owoce (31,6%). Uprawy sadownicze to jednak tylko 8,9%, a warzywnicze – 1,3%. Zdecydowanie największe powierzchnie rolne zajmują łąki i pastwiska – jest to aż 35,2%.

Zdrowie w zasięgu ręki

Droga od uprawy do konsumenta jest dość długa. Produkty muszą bowiem przejść jeszcze przez etap dystrybucji. W Polsce jest obecnie 900 sklepów, w których nabędziemy zdrową żywność. Najwięcej z nich, bo ponad 100, znajduje się w Warszawie. W tego typu placówkach, produkty ekologiczne stanowią około 50% asortymentu; ich ilość ma się jednak stopniowo zwiększać. Zdrowa żywność zaczyna trafiać również do hipermarketów lub dyskontów. Polacy interesują się również “eko napojami”, czyli zdrowymi sokami i nektarami.

Ekologia w dużych miastach

Według prognoz, jeszcze w 2022 roku rynek żywności ekologicznej ma wzrosnąć o kolejne 200 mln zł. Jeżeli tendencja będzie się utrzymywać, to za kilka lat jego wartość z 0,3% wzrośnie do 7%. Pojawiać się będzie również coraz więcej sklepów ze zdrowymi produktami – w tym roku może ich już być 1150. Mieszkańcom małych miasteczek nadal będzie jednak stosunkowo trudno kupić ekologiczny produkt – a to dlatego, że sklepy “eko” są i będą zakładane raczej w dużych miastach.

Syndrom wypalenia zawodowego — podstawowe informacje
Skorpiony – jadowite zwierzęta i szansa dla chorych na malarię
Okres u nastolatek – dlaczego tak boli?

Dodaj komentarz